62

Transformation to a pedestrian campus

Masterplanning, Public Space, University Campus, Rotterdam

The Erasmus university will enhance its (inter)national exposure and flair and robustness towards the future, through the entire redevelopment of its Woudestein campus, in Rotterdam. A new program will be incorporated including student housing, a student pavilion, student facilities and study spaces and faculties. The current campus complex is a legacy of the 1960’s and subsequent years of short term planning. With this master plan operation, the campus will realize a qualitative jump, by incorporating global success factors onto the campus. New clear main entrances, a transparent internal spatial organization, a car-free redesigned outside space, a large half sunk parking garage, a new water body are just a few elements of the integrated new master plan that will reshape the face of the campus in the coming years.

KEY THEMES:

  • Global branding of the university as an ecological sustainable water campus
  • A synergy between traffic, public space, ecology and the perfect study environment
  • Education together with commercial development
  • A new gathering building with restaurant, exhibition space and theatre
  • Two atmospheres; green open campus in contrast with a dense pedestrian city

PROJECT DATA:

  • Site: 20 ha (200.000m2)
  • Program: 235.000 m2 bvo University Spaces, Student Housing, Offices
  • Parking: 2800 spaces
  • Parks: 50.000m2
  • Process: Competition, first prize, 2007
  • Master plan commission
  • Status: Ongoing
  • Design: CULD
  • Execution: 2007-2018 first phase; 2018-2035 second phase
  • Consultants: ABT Delft financial consultants, dS+V traffic engineers and public transport consultants, DG Group ecological engineering
  • Client: Erasmus University Rotterdam, The Netherlands

 

© 2016 All rights reserved.